Részletek
AZ INOFOLIC® COMBI PREMIUM ÖSSZETEVŐI
Mio-inozit
Az inozit a természetben kilenc különböző izomer formájában található meg; az élelmiszerekben és az állati szövetekben leggyakoribb, és fiziológiás szempontból a legfontosabb a mio-inozit, amely az INOFOLIC ® COMBI PREMIUM esetén is használt forma. Az inozitot a szervezet közvetlenül glükóz-6-foszfátból állítja elő; ezért gyakran a B-vitaminok csoportjába tartozó pszeudo-vitaminként állítják be; ez a B8-vitamin.
D-kiro-inozit
A D-kiro-inozit az inozit másik sztereoizomere. Az emberi szervezetben kötetlen frakciókban vagy foszfolipidekkel együtt van jelen.
Az inozit alapvető szerepet játszik a sejtekben, mint másodlagos hírvivő, inozit-foszfát vagy foszfatidil-inozit és foszfatidil-inozit-foszfát formában. A sejtmembrán egy nátriumfüggő kotranszport mechanizmus révén lehetővé teszi, hogy az inozit bejusson a sejt belsejébe. A mio-inozit és a D-kiro-inozit különböző szerepet tölt be a szervezetben, és minden szövet szabályozza a két inozit termelését, hogy meghatározott arányban legyenek jelen. Ez az arány kritikus a szervek és szövetek megfelelő működése szempontjából. A két sztereoizomer fiziológiás plazmatikus arányának fenntartása érdekében a D-kiro-inozit kiegészítésnek a mio-inozit adagolásával egyidejűleg kell történnie. Egészséges alanyokban a mio-inozit és a D-kiro-inozit aránya 40:1.
Az inozitban leggazdagabb források a gabonafélék, a csonthéjasok és a gyümölcsök, főleg a dinnye és a narancs. Emellett bőségesen előfordul a húsokban, különösen a májban, amely az endogén inozit előállítás fő szerve. Az étrenddel egy felnőtt naponta körülbelül egy gramm inozitot juttat a szervezetébe, különböző biokémiai formákban.
Alfa-laktalbumin
Az alfa-laktalbumin a tejben található szérumfehérje. (Az emberi kolosztrum (előtej) 40 %-ban, az anyatej 27%-ban tartalmazza, míg a tehéntejfehérjének mindössze hozzávetőleg 3,5%-a.) Az alfa-laktalbumin az összes természetes fehérje közül az egyik legnagyobb tápértékű és legnagyobb triptofán – esszenciális aminosav - tartalmú fehérje. (Az alfa-laktalbumin más esszenciális aminosavakban is gazdag.)
Folsav
A folsav egy vízoldható, a B-vitaminok csoportjába tartozó vitamin. A folát hozzájárul a terhesség alatt az anyai szövetek növekedéséhez, a normál aminosav-szintézishez és az immunrendszer megfelelő működéséhez, és szerepet játszik a
sejtosztódásban.
A kiegészítő folsav-bevitel fogamzóképes korú nőknél növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább 1 hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.
A folsav megtalálható a nagylevelű zöld zöldségekben, a májban, a tojásban, a húsokban és a tejben, míg a gyümölcsök keveset tartalmaznak belőle (kivéve a narancs). A főzés során a folát majdnem teljes menynyisége néhány perc alatt elbomlik.
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!